Bu Blogda Ara

22 Aralık 2014 Pazartesi

St Moritz Kilisesi Projesi


St Moritz Kilisesi Projesi







Proje, iç aydınlatma alanında, “2014 AL Aydınlatma ve Mimari Tasarım” ödülleri kapsamındaOutstanding Achievement (Olağanüstü Başarı) ödülünü kazandı.
St Moritz Kilisesi, yapımı 1019’lara dayanan Almanya’nın Augsburg şehrindeki en eskimekânlardan biri. Zaman içinde bu yapı da savaş, dinsel deneyimlerdeki değişimler ve hatta yangınlar sayesinde kendi payına düşeni aldı. 2. Dünya Savaşı sırasında ağır bir şekilde bombalanan kilisenin sadece dış duvarları sağlam kalmıştı. Savaşın sonunda Alman mimar Dominikus Böhm, onun tekrar inşa edilmesini denetledi.
Kilisenin en son dönüşümünde ise Londra temelli bir tasarımcı olan John Pawson’ın ekibi, ve yine Londra temelli aydınlatma tasarım firması Mindseye Lighting, ışığın ve yapının iç kısımlarının aydınlık görülmesinin peşine düştü. Bunu yaparken binanın tarihini ve öncekimimarların çalışmalarını da göz önünde bulundurdular.
Pawson’ın minimalist estetiğini koruyarak Mindseye, bir şema geliştirdi. Bu şema, aydınlatmayı mimari hacimleri tanımlamak ve ahşap, taş, sıva paletindeki materyallerde bulunan ince dokuyuortaya çıkarmak için kullandı. Öyle ki ziyaretçilerden biri, sadece ışığın kalitesini fark ettiğini ancak armatürlerini görmediğini ifade etmiş. Bunun da ötesinde, Mindseye başka bir dinamik şemaya daha başvurdu.
Bu dinamik şemaya göre ise aydınlatmaların çoğu sıcak beyaz ışıktan (2700K) doğal beyaz ışığa (4000K) dönüşebiliyor. Şema aynı zamanda doğal ve elektrik ışıklarının koordine edildiği, sıcak-beyaz renk derecelerinin akşam keşmekeşinde yaygın olduğu, doğal ışığın ise gün içinde kullanıldığı bir tasarım mekanizması olarak hizmet ediyor.
Kilisenin ana orta bölümü 29.5 karış genişliğinde ve 108 karış uzunluğunda. Üst kısımdaki pencereler doğal ışığın içeriye girmesine olanak tanırken yan kemerler ve koyu ışıklı kubbeler;ziyaretçilerin bakışını sunağa, daha da öte, Barok İsa figürünün olduğu duvara yönlendiriyor. Heykel arkadan aydınlatılırken aynı zamanda ön taraftan da 150W metal halide spotlight’larla ışıklandırılıyor. Sunak, kubbe ağzının yanına yerleştirilmiş 10 adet yansıtıcı ışıkla aydınlatılıyor.
Beyaz ışık kullanımı kilise boyunca zarif, ince bir aydınlatma sağlıyor. Bu proje, kilisede her gün ya da dönemsel olarak gerçekleştirilen seramonilerde kullanılabilen farklı bir aydınlatma deneyimi yaşatıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder