Bu Blogda Ara

22 Aralık 2014 Pazartesi

AYAKKABI DA MİMARİNİN BİR PARÇASIDIR



AYAKKABI DA MİMARİNİN BİR PARÇASIDIR
Günümüz mimarları bina sanatına yönelmek dışında kendilerine yeni alanlar keşfetmişlerdir bunlardan biri de ayakkabı tasarımcılığıdır. Frank Gehry, çağımızın en önemli mimarı. Ayakkabı tasarımı ve mimarlık arasında benzer nitelikler olduğuna inanan Gehry oğluyla ortak özel üretim bir koleksiyon hazırlamıştır. Gehry ayakkabıların her zaman çok mimari olduğunu düşünmüş ve bir sözünde Miuccia Prada'nın tasarımlarının birer bina olduğunu söylemiştir. Frank Gehry, dünyaca ünlü Tiffany&Co markası ile de ortak bir koleksiyon hazırlamıştır. Bu koleksiyonda yüzük, bileklik, kolye, küpe hatta alyans tasarımları bile bulunmaktadır. Mimarlık demek tasarım demektir ve biz bunu her zaman yapı tasarımı gibi düşünmemeliyiz. Günlük hayatımızda her an mimariden faydalanıyoruz. Kullandığımız takılardan, içinde yaşadığımız yapılara kadar hatta arabaların tasarımlarına kadar hep mimarlık ön plandadır. Günümüzde estetiğe verdiğimiz önem bizi mimariye yönlendiriyor ve mimarlık biz farkında olmasak bile her an bizimledir.
Ünlü mimar Zaha Hadid’i bilmeyenler yoktur sanırım. Kendisi mimarlık dışında çeşitli ürünler de tasarlıyor. Son günlerde Nova için tasarladığı fütüristik ayakkabıları ile gündemdedir.
Zaha Hadid’in NOVA için tasarladığı ayakkabı, dört farklı offset bölümü ile jeolojik katmanları anımsatıyor. Klasik topuklu ayakkabı formunu temel alan tasarımda, 3D CAD software kullanıldı.
United Nude’un kurucusu Rem D, “Ayakkabının dış yüzeyinin, rotasyon kalıplama tekniğiyle vinil malzemeden ve sonrasında yine aynı yöntemle krom malzemeden, dış tabanın ise enjeksiyon kauçuk kalıptan üretildiğini,”söylüyor.
Ayakkabının farklı parçaları el işçiliği ile bir araya getirilirken, fiberglas parçalar kauçuk bölümün altına saklanıyor. Ardından dış krom cephe, yeşil ve pembeyi de içeren metalik renklerde kaplanarak bir seriyi oluşturuyor
Ayakkabı tasarımı için Fransız tekstil markasının kült imgesi “timsah”ı bir dizi tekrar eden yüzey örüntüsü oluşturmak üzere temel alan Hadid, bilgisayar ortamında geliştirdiği ve işlediği bu örüntüyü “dinamik ve akışkan bir grid” olarak değerlendiriyor. Bir ayağı saracak şekilde modellenmesi ile birlikte yer yer açılan / gevşeyen ve sıklaşan bu gridal doku, bedene ergonomik bir şekilde adapte oluyor. Gayet mimari bir süreç olarak karşımıza çıkan bu tasarım ile ilgili olarak Hadid şunları ekliyor: “Böylelikle bir peyzaj ortaya çıkıyor; dalgalanarak ve ışınsal olarak dağılarak bedenle kesintisiz ve kusursuz bir şekilde birleşiyor.”

Zaha Hadid, Karl Lagerfeld ile yaptığı iş birliği sonucu tasarlanan Chanel'in yeni prestiji olarak görülen Chanel Mobil Sanat Pavyonunu yarattı. Lagerfeld'in Hadid'i seçmesinin sebebi ise Hadid'in gerçeküstü tasarımları. Bu işbirliğinin esin kaynağı ise Chanel'in ikonik 2.55 el çantası oldu.
     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder